söndag 27 mars 2011

En rejäl dos med litteratur...

... och kultur har man kunnat ta del av i Mariehamn under denna helg. I det fina och vackert belägna biblioteket har vi kunnat skåda författarsamtal, uppläsningar och musikunderhållning.

Temat "godhet" har väckt en hel del tankar bland deltagarna. Går det att beskriva godhet utan att blanda in ondska? Är det så att vi hellre läser om ondska än godhet i litteraturen eller att hemska nyheter säljer bättre än nyheter om något positivt? Dessa är ett par typexempel på frågeställningar. Ofta kom en stor del av samtalen att inbegripa ondska och tragik.

Vikten av försoning och förlåtelse återkom hos några av presentatörerna. Att det är viktigt att försonas med sitt förflutna trots hemskheter man fått uppleva. Med mycket humor beskrev Morgan Alling glimtar ur sin tragiska och komplicerade barndom. Det gäller att lära sig av sina erfarenheter och vända det till något positivt.

Dessa dagar ger också ett tillfälle att få inspiration att läsa nya författare, som man inte läst tidigare. Intervjun med Victoria och Diana Webster var väldigt tankeväckande. Man kan nå långt om man inte låter sig avskräckas eller hejdas av omgivningens fördomar.

Steinar Bragi gav oss bland annat sin bild av Island. Jag har inte läst något av honom, och tror inte att det han skrivit riktigt är min genre. Men jag tyckte det var intressant att höra hans syn på skeendena på Island de senaste åren. Intervjuaren Lina Antman beskrev hans verk som läsvärda, men otäcka att läsa på kvällen innan läggdags...


Det charmiga inslaget av Kalle Haglund på fredagkvällen tycker jag var en trevlig överraskning. Hade inte hört talas om honom tidigare. Gillade hans texter och sätt att framträda. Söt var han också :)

Lördagkvällen på restaurang Pommern, arrangerad av Ålands litteraturförening, bjöd på ett fantastiskt, fullspäckat program, med duktiga lokala förmågor som läste sina alster varvat med musikunderhållning. Temat "Varje människa är en bok" har en poäng.

Vilken kreativitet det spirar här på ön!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar