onsdag 29 juli 2015

Spetsveckan i Raumo

Konstverk i centrala Raumo
Den lilla staden Raumo i sydvästra Finland har en lång tradition av spetskonst och knyppling. En lång vecka varje sommar hålls en så kallad spetsvecka där, då olika evenemang pågår. För första gången lyckades jag i år tajma in ett besök i staden under den veckan. Under den första lördagen av spetsveckan gick vi runt främst i den vackra gamla stan och tittade på lite allt möjligt. Många av innergårdarna var öppna för gårdsloppisar. Vi besökte också flera konstnärers ateljéer. Vissa var öppna för allmänheten speciellt på grund av spetsveckan medan andra har öppet annars med. Knyppling och spetskonst fanns att titta på också, bland annat i vissa butiker.

I martornas lokaler var det vernissage för förra årets knypplares utställning den dagen vi var där. Då avslöjades också årets knypplare, som sen får ställa ut nästa år. I samband med vernissagen fick vi höra lite mer om spetskonstens betydelse för orten. Orten har tydligen två spetsföreningar. Det undervisas i knyppling men det är en viss brist av kunniga lärare. Vikten av nytänkande poängterades, att det gäller att inte bara följa gamla mönster utan fundera över vad som kan förnyas inom konsten, så att den fortsätter att intressera och även sälja.

Konstverk utanför vattentornet
Jag förstod nu att är den följande veckans fredag kväll och natt, den "svarta spetsens natt" (mustan pitsin yö på finska), som är det stora under spetsveckan. Då var det bland annat kända artisters uppträdanden. Den krockade med annat för mig, men nästa gång ska jag försöka tajma in den dagen och kvällen istället.

För första gången besökte jag också stadens vattentorn, där man har utsikt över hela stan. Vi promenerade upp för trapporna istället för att ta hissen, så vi var värda våra öl vi tog på terassen sen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar