söndag 12 juni 2011

Som flytande hotell ellet nåt...

... är det stora båtarna som passerar ön flera gånger om dygnet. Det finns sovplatser i flera olika prisklasser, caféer och restauranger, dansställen, lekrum och även lekledare för de mindre passagerarna. Ja, utbudet kanske till och med är bredare än på hotell.

Från soldäck har man en vacker utsikt över skärgården, som finns längs sträckan mellan Sverige och Finland. Speciellt en solig sommardag är det underbart att sitta där ute och njuta av resan. Det finns hur många öar som helst längs vägen. När man startar resan från Stockholm tar det cirka tre timmar att passera Stockholms skärgård, där många av öarna är bebodda hela eller delar av året. Allt från värsta lyxvillorna till de små röda stugorna kan man skåda. Även Ålands och Åbo skärgård har tusentals öar. Kan aldrig titta mig mätt på den vackra naturen trots att jag gjort resan otaliga gånger i alla år sen jag var barn. Färjan åker väldigt nära en del av öarna. Några är pyttesmå, och har kanske bara några träd och lite klippor.


Många resenärer passar på att ta något att äta och/eller dricka medan de njuter av solen. En läskande öl kanske. Några fotograferar utsikten och/eller sitt sällskap. Det råder semesterstämning. Några kompisgäng har skoj ihop, de är kanske på en dags- eller dygnskryssning. Passagerarna består ju både av dem som behöver transporteras från en ort till en annan och av dem som åker fram och tillbaka och roar sig, eller kanske är på konferens kombinerat med lite nöje. Det är trevligt att ha sällskap på resan, även om jag inte heller har något emot att resa ensam. Brukar ha en bra bok med mig och skriva lite dagbok. Det som kan vara lite jobbigt är, om man vill gå och handla något så har man ingen som kan passa ens plats och grejer.

Om man vill variera sig lite kan man få sitt shoppingbehov mättat. I båtens butik säljs både kläder, smycken, kosmetika och drycker av variarende slag, för att nämna något om utbudet. Stämningen på båtarna är ofta internationell. Man kan höra många olika språk utöver finskan och svenskan. Ibland tänker jag bara lite snabbt gå och kolla klädavdelningen, men kan fastna i provhytten längre än tänkt och köper med mig nya plagg. Det gör egentligen inget, för jag ägnar annars inte mycket tid åt shopping.

I de stora båtarna ryms hundratals bilar, även bussar och långtradare. Ett extra "hyllplan" tas fram vid avgångar då många bilar ska rymmas. När det är fullbokat, är det riktigt tätt mellan bilarna, så det kan vara knöligt att tränga sig fram till sin bil. Framför allt om man går och bär på stora mängder varor man fått med sig från taxfreebutiken. Förresten kan det vara bra att komma ihåg vad det är för bokstav och djurikon vid den dörren där ens bil finns, så hittar man den sen lättare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar