fredag 27 december 2013

Musik engagerar

Igår kväll visades en dokumentär om Roxette på en finländsk tv-kanal. Jag har inte lyssnat på deras musik på länge, men har förr om åren tyckt om den. Vissa låtar har jag gillat väldigt mycket. Blev nu påmind och inspirerad att plocka fram gamla skivor igen. Än en gång väcktes många känslor, så som musik gör.

Det var rörande att se hur trogna och hängivna många av bandets fans är och har varit. Vissa har sparat ihop pengar för att kunna åka runt till så många konserter som möjligt världen över.

Marie Fredriksson berättade hur fansen hade engagerat sig så enormt under hennes svåra sjukdomstid med att be för henne och skicka brev. Det hjälpte henne mycket.

Några par som hade träffats via sitt Roxette-engagemang visades i dokumentären. I ett fall hade flickvännen blivit allvarligt sjuk i ett skede och hamnat i koma under 45 dagar. Pojkvännen hade då under sina besök på sjukhuset kontinuerligt spelat låtar av Roxette och Marie Fredriksson. Flickvännen berättade i intervjun, att hon efteråt har minnen av musik från tiden i koma.

Fantastiskt vilken nästan magisk kraft musik kan ha på olika sätt, med att ge hopp och förena människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar