lördag 14 maj 2011

Lite litteratur ännu...

Håller mig till det litterära temat även denna gång. Har nu läst ut Tonchi Percans "Maria Wetterstrand: Kronprinsessan". Nyfiket och även kritiskt granskande tar Percan reda på information om Maria Wetterstrand i ett försök att få en bild av henne - om hon verkligen är så bra som de säger. Genom bland annat intervjuer med Wetterstrand själv samt några ur hennes familj och andra som funnits i hennes krets - kanske främst den politiska - under åren, porträtterar Percan fram en bild av en intelligent, engagerad och populär politiker, som vet vad hon pratar om och även är väl förberedd på möjliga motargument. Hennes förmåga som talare och debattör jämförs med Barack Obamas. Delar av Wetterstrands liv skildras från tidig ålder, om familjebakgrund och uppväxtorten, och det tidiga miljö- och politiska engagemanget. Trots att Wetterstrand beskrivs som väldigt privat, som värnar om sin integritet, tipsar hon Percan om vem i hennes familj lättast kan tänkas dela med sig av information. Parallellt och sammanvävt med inblickar i Wetterstrands liv, får vi också följa historien om miljöpartiets framväxt och en del av den övriga partipolitiska situationen i Sverige under de senaste årtiondena.

Utan att närmare ha reflekterat över varför, är jag inte helt imponerad av författarens sätt att skriva. Dock tycker jag att temat är intressant och jag läste boken med stor nyfikenhet. Percan målar fram bilden av en tjej som i stort sett verkar leva som hon lär. Miljöengagemanget finns även i privatlivet och inte bara i retoriken. I dessa dagar då vi låter bekvämlighet och ekonomiska vinster och värden betyda så mycket på bekostnad av miljön, vars resurser vi överanstränger och förstör, har jag respekt för personer som på allvar sätter miljön i fokus - i kraft och handling.

1 kommentar:

  1. författare har ofta ett syfte med vad de skriver
    så därför så är det bättre att läsa av flera.
    för att få en mer nyanserad bild .du vet det finns inte en sanning utan flera i olika nyanser.sen finns det dolda agendor som som vill lyfta upp eller sänka .
    i slut ändan så är Wetterstrand en vanlig begåvad kvinna kanske bland det mer begåvade tror jag.

    SvaraRadera